Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Egy táborhely átkutatása

A The One Ring szerepjáték második kiadásának szabályait bemutató cikksorozat újabb részében a próbadobásokat járom körül. Az előzőt, amelyben a karakteralkotás menetét követtem végig, mígnem színre lépett Tauron, a kósza karakterem, itt találjátok.

Tauron dél felé vág át Magányföldén, amikor táborhelyre bukkan egy kiszáradt fűvel fedett, sziklás domb aljában. A tábor jó ideje elhagyatottnak tűnik, ő azonban szeretne szétnézni alaposabban. Mi a teendője most, mivel és hogyan kell dobnia?

Először is arról érdemes szót ejteni, milyen dobókockákat használ a The One Ring. Kétfélét: az első a tizenkétoldalú (d12), az úgynevezett Bravúrkocka (Feat Die), a másik pedig a hatoldalú (d6), amelyet Sikerkockának (Success Die) neveznek. Bravúrkocka minden dobásnak az alapja, ez 1-től 10-ig van számozva, a 11-es a Sauron szeme, a 12 pedig a Gandalf rúna. Előbbi alapból 0-nak számít, az utóbbi pedig automatikus sikernek. A Sikerkockából annyi jár minden próbához, amennyi a kapcsolódó képesség, például képzettség vagy fegyverjártasság értéke. Ennek is van egy különleges jele, a 6-oson a tünde szimbólum, amely sikeres próba esetén extra sikert jelent (egy csapattárs sikertelen próbáját sikeressé teheti, további információkhoz juthat stb.) A dobások összeadódnak, az eredménynek pedig el kell érnie a célszámot vagy meg kell haladnia azt.

Bravúrkocka+Sikerkockák ≥ Célszám

A célszám mindig valamelyik tulajdonsághoz (Erő, Szív, Ész) kapcsolódik, a kiszámításának módja pedig 20 mínusz tulajdonságérték. Ha például egy karakter Szív értéke 7-es, akkor a célszám, amelyet a Szívhez kapcsolódó próbáknál el kell érnie, 13. A képzettségpróbák, támadódobások vagy Homálypróbák mindig egy adott tulajdonsághoz kapcsolódnak.

A képzettségek kilencesével egy-egy tulajdonság alá kerültek besorolásra. Például a Fellépés (Awe) az Erőhöz, a Szívélyesség (Courtesy) a Szívhez, a Talány (Riddle) pedig az Észhez kapcsolódik. E három képzettség közül bármelyik fontos lehet egy szociális interakció során, attól függően, miként próbál a karakter érvényesülni, tehát ha valaki kisebb Szív értékkel rendelkezik, nem jelenti azt, hogy a társaságban teljesen inkompetens, mindössze nem a jómodor az erőssége, hanem mondjuk tetteinek felemlegetése nagyobb eséllyel ébreszt tiszteletet vagy félelmet hallgatóságában.   

A támadódobások, azaz a harci jártasságok (combat proficiencies) próbadobásai az Erő érték alá tartoznak, legyen szó íjjal való lövésről vagy kardforgatásról. Kivételesek a Védelempróbák (Protection Tests), ugyanis ezeknél nem valamely tulajdonság a meghatározó, hanem a fegyver, amellyel a találatot elérték.

A Homálypróbáknál (Shadow Tests) a célszámot a karakterek Szív vagy Ész tulajdonsága határozza meg, az alapján, hogy Bátorságra vagy Bölcsességre dob (azaz melyik érték adja a Sikerkockákat a próbadobáshoz). Hogy a kettő közül melyik aktuális épp, az a homály forrásától függ, amely lehet Boszorkányság (Sorcery), Gaztettek (Misdeeds), Mohóság (Greed) vagy Rettenet (Dread).

Leggyakrabban persze a képzettségpróbák kerülnek elő a játék során.

Tauronnak a táborhely átkutatásához Felderítés (Scan) próbát kell dobnia, s mivel a képzettsége 1-es, így a Bravúrkockája mellé egy Sikerkockát kap. A Felderítés az Ész tulajdonság alá tartozik, így a célszám Tauron számára 17 (20-3), azaz nincs sok reménye a sikerre, hacsak nem dob Gandalf rúnát…

Igen ám, de akad pár dolog, amely némileg bonyolítja mindezt. Vannak úgynevezett Kedvelt dobások (Favoured rolls), amelyek alapvetően a Kedvelt Képzettségekhez kapcsolódnak. Ilyen esetben két Bravúrkockával kell dobni és a jobb érték választani. Persze ezek ellentéte is megvan, az úgynevezett Kellemetlen dobások (Ill-Favoured rolls), amelyeknél szintén két Bravúrkockával kell dobni, viszont muszáj a rosszabb értéket választani.

A próbadobásokhoz további Sikerkockákat is lehet szerezni. Ennek a legkönnyebb módja, ha Reménypontot költ a karakter, ilyenkor kap egy további Sikerkockát, ha pedig az egyik megkülönböztető sajátosságát is fel tudja használni ennél a próbánál, akkor inspirált (inspired) lesz, azaz a Reménypontért két Sikerkockát kap. Más karakter is segíthet, ha elkölt egy Reménypontot, ekkor a próbát végző karakter szintén kap egy Sikerkockát.

Bizonyos körülmények is segíthetik vagy nehezíthetik a karaktereket, a hátrányos szituáció egy vagy több Sikerkockát von el a dobásból, az előnyös pedig hozzáad.

Végül szót érdemel az úgynevezett Varázslatos siker (Magical succes), amelyet varázstárgyak használata vagy bizonyos karakterek saját képessége tesz lehetővé. Ilyenkor 1 Reménypont elköltésével automatikus sikert ér el a karakter, s csak a Sikerkockákkal kell dobnia a siker mértékét meghatározandó. A Varázslatos siker nem pusztán egy automatikus siker, hanem a fikcióban is különlegesként megjelenő, természetfeletti történés.

Tauron elkölt egy Reménypontot, s mivel egyik megkülönböztető sajátossága sem kapcsolható a táborhely átkutatásához, így csak egy Sikerkockát kap, azaz a Bravúrkocka mellett összesen két Sikerkockával dobhat. Az eredményei 10, 2, 6, összesen 18, azaz nemcsak sikerült a próbája, hanem még extra sikert is elért. Egyrészt Tauron egy személy nyomait azonosítja, aki a táborozott, illetve nagyjából fél tucat másikét, akik a tábor körül settenkedtek, majd a táborozóra rontottak. A nyomok kelet felé vezetnek, mivel holttestnek nincs nyoma, valószínűleg magukkal vitték a táborozót is. Tauron az extra sikerért további információt kér, s észre is vesz néhány morzsaszemet, melyet megkóstolva rögtön megérzi a lembas jellegzetes ízét. Tehát jó eséllyel egy tünde vagy tündebarát volt a táborozó. Ideje utánanézni, mi történhetett vele…

Ha érdekel a játék, a könyv megrendelhető a Fria Ligan oldalán, digitálisan a DriveThruRPG-n,* de akár valamelyik hazai boltban is (én itt vettem a saját kiadványaim).

*Affiliációval rendelkező link.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: